
yapraktan-yakıt-5
Yapay yapraktan yenilenebilir yakıt….Bilim insanları güneş işiğinı karbondioksiti ve suyu emebilen bir yapay yaprak geliştirerek bir gün fosil yakıt gazına bir alternatif olarak kullanılabilecek bir gaz kokteyli olan syn gazı ürettiler. Şu anda,plastik ve gübre üretimi ve ilaç sektöründe kullanılan syn gazı bir hidrojen ve karbon monoksit karışımıdır.

Bilim insanları syn gazını sürdürülebilir enerji kaynaklarına doğru yeni ve yaratıcı bir adım olduğuna.İnsanda bu yaıt kaynağnı kullanmaya başlamadan önce çok daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu düşünüyorlar…
Cambridge üniversitesinden öğretim üyesi Erwin Reisner ve arkadaşları , 7 yıllık sıkı çalışmaları sonunda yapay yaprağı geliştirdikleri araştırmalarını nature meterials dergisinde yayımladılar.

Yapay yaprak denilen cihaz fotosentezden ilham alıyor ve araştırmacılara göre yağişli ve bulutlu günlerde de verimli çalişmaya devam ediyor. Yani bu teknolojinin kullanımı yaz ayları yada güneşli ülkelerle sınırlı değil .
Yapay yaprak bitkilerde güneş işiğinı absorbe eden moleküllere benzeyen iki işik emici ile kobalttan yapılmış katalizör bulunuyor. Cihaz suya batırıldığında , bir işik emici, oksijen üretmek için katalizörü kullanıyor.Diğeri karbondioksiti ve suyu , karbon monoksit ve hidrojene indirgeyen kimyasal bir reaksiyon gerçekleştirerek sentez gaz karışımını oluşturuyor.

Reisner bundan sonraki aşamada yapmak istedikleri şeyin; önce sentez gazı üretip sonrada sıvı yakıta dönüştürmek yerine.Sıvı yakıtı tek bir adımda karbondioksit ve sudan elde etmek olduğunu söylüyor.
Yapay yapraktan yenilenebilir yakıt
Kaynak:tübitak bilim teknik dergisi sayı 625
helixbilim
Daha fazla
kripto sanatı hakkında genel bilgi
Avast Antivirüs programının kirli oyunları
Günümüzde Mahremiyet Teknolojisi